Answered By: Linnéa Stenson
Last Updated: 2015-09-25     Views: 74

Ett RSS-flöde är en samling XML-baserade filformat och används för att samla och bevaka nyheter som publicerats på en webbsida. Funktionen finns i många av bibliotekets system (t.ex. Lovisa och LUBsearch) samt på många andra plattformar där du får tillgång till elektroniska resurser som biblioteken vid Lunds Universitet prenumererar på. 

Att prenumerera på ett RSS-flöde innebär i praktiken att du talar om för en webbsajt att de skall skicka dig de senaste rubrikerna. Man kan säga att det är som att prenumerera på en tidning eller ett nyhetsbrev, men istället får du en lista med de senaste rubrikerna skickat till din RSS-läsare. Om du tycker att en rubrik verkar intressant så är det bara att klicka på rubriken och så kan du läsa hela texten!

För att prenumerera på en webbsajts RSS-flöde så behöver du bara klicka på RSS-symbolen (se några exempel nedan) eller på en länk med texten ”RSS-flöde” eller ”RSS-feed”. Normalt hittar man dessa symboler någonstans på sidan/bloggen som du är intresserad av.

 

RSS-symboler

 

När du har hittat ett RSS-symbol och klickat på länken så hittar du själva RSS-flödet. RSS-flödet är inte gjort för att du skall läsa det, utan det endast till för att en RSS-läsare skall kunna tyda innehållet (därför har RSS-flödet vanligtvis inte någon snygg layout).

Det enda man behöver göra, för att prenumerera på ett RSS-flöde, är att kopiera länken till RSS-flödet och lägga in det i sin RSS-läsare.

 

För att kunna prenumerera behöver du dock en RSS-läsare. Det finns många olika RSS-läsare, men alla fungerar ungefär likadant. Det som skiljer de olika RSS-läsarna åt är detta:

 

  • En del finns bara för Windows och andra finns bara för Mac (eller andra operativsystem)
  • En del är helt webbaserade och andra behöver du ett program för att använda
  • En del kostar pengar och andra är gratis

 

E-posttjänsten Outlook har också en integrerad RSS-läsare om du föredrar att få bevakningar via mejl (flödena organiseras då i mappar som man själv kan döpa). Man måste dock ha Outlook 2007 eller senare versioner för att få tillgång till den inbyggda RSS-läsaren.

Relaterade frågor och svar

    Related Topics

    Kontakta oss