Answered By: Katja Slonawski
Last Updated: 2020-05-05     Views: 611

Hur ett e-bokslån går till skiljer sig mellan olika e-boksplattformar. För att kunna låna och ladda ner e-boken behöver du ha en programvara som kan läsa den nedladdade filen installerad, men vilken programvara beror på om e-boksfilen är kopieringsskyddad eller inte.
 

E-böcker med kopieringsskydd

Kopieringsskydd regleras av licensavtal och varierar mellan förlagen och de licensierade e-böcker innehar någon form av DRM-skydd. I många fall är e-boksfilen kopieringsskyddad och kan endast läsas online eller laddas ner och lånas i 1-3 dagar (exempel på e-boksplattformar med kopieringsskyddade filer är DawsonEra, Ebook Central eller databasen EBSCOhost. När lånetiden är slut gått ut går e-boksfilen inte längre att läsa.

För att kunna ladda ner och låna kopieringsskyddade e-böcker behöver du dels ett Adobe-ID och dels ha programvaran Adobe Digital Editions installerad på din dator (alternativt appen Bluefire Reader för mobiler och läsplattor som kostar 50 kronor). Att skaffa ett Adobe-ID och att skaffa rätt programvara är helt gratis, men första gången du använder ditt Adobe ID tillsammans med programvaran kommer du att bli ombedd att auktorisera ditt ID genom att skriva in dina uppgifter när du startar programmet eller appen.

 

 

E-böcker utan kopieringsskydd

I andra fall finns e-boken tillgänglig i form av nedladningsbara kapitel och du behöver endast ha en programvara som kan läsa PDF:er installerad på din dator, mobil eller surfplatta. Den här typen av e-böcker kan du många gånger istället ladda ner det eller de kapitel som du är intresserad av och spara dokumenteten. 

 

 

OBS! Om du är student eller anställd vid Lunds Universitet behöver du också ha tillgång till studentkonto eller din LUCAT-identitet för att kunna låna e-böcker hemifrån. Om du inte tillhör någon av dessa kategorier har du endast tillgång till e-böcker när du befinner dig i bibliotekets lokaler.

Relaterade frågor och svar

    Related Topics

    Kontakta oss